Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil

Nazwa INCI

Gossypium Herbaceum (Cotton) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion bawełny


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest bogatym źródłem NNKT. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Powszechnie stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyków, głównie do skóry suchej, wrażliwej i dojrzałej. Często jest polecany do włosów wysokoporowatych, łamliwych i z rozdwajającymi końcówkami.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel