Glyceryl Caprylate

Nazwa INCI

Glyceryl Caprylate


Nazwa Zwyczajowa

Monogliceryd kwasu kaprylowego (oktanowego)


Funkcja w Kosmetyku

  • emulgator
  • stabilizator emulsji


Działanie w Kosmetyku

Jest to emulgator W/O pochodzenia roślinnego, umożliwiający powstanie emulsji, czyli wymieszanie się fazy wodnej z fazą olejową. Bardzo często stosowany jako koemulgator i stabilizator emulsji O/W. Przywraca odpowiednie natłuszczenie, ma właściwości zmiękczające, a dodatkowo przeciwdrobnoustrojowe, co pozwala na zmniejszenie ilości użytego konserwantu. W kosmetykach do włosów działa wygładzająco i zapobiega puszeniu. Jest zaakceptowany przez Ecocert.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel