Glucose

Nazwa INCI


Glucose


Nazwa Zwyczajowa


Glukoza


Funkcja w Kosmetyku


  • humektant


Działanie w Kosmetyku


Substancja pochodzenia roślinnego, naturalnie występuje między innymi w owocach. W kosmetykach stosowana jest jako humektant, czyli substancja utrzymująca wilgoć masy kosmetycznej (zapobiegająca jej wysychaniu). Jest również składnikiem nawilżającym, zatrzymuje wodę w naskórku. Glukoza stosowana jest w produktach do twarzy i ciała, ale także włosów, ponieważ wykazuje powinowactwo do budulca włosów - keratyny, dzięki czemu regeneruje pasma i zapobiega rozdwajaniu końcówek.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały krystaliczny proszek
  • rozpuszczalna w wodzie
  • słodki smak



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Maj  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel