Gluconolactone

Nazwa INCI

Gluconolactone


Nazwa Zwyczajowa

Glukonolakton


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik złuszczający
  • składnik nawilżający
  • antyoksydant
  • składnik chelatujący


Działanie w Kosmetyku

Glukonolakton jest polihydroksykwasem (PHA). Ma większe cząsteczki, dlatego penetruje skórę wolniej i w mniejszym stopniu niż inne kwasy. Z tego powodu jest też łagodniejszy i nie ma mocnego działania drażniącego czy złuszczającego. Gluokonolakton ma odczyn obojętny jednak pod wpływem wody hydrolizuje do kwasu glukonowego (PHA), który ma odczyn kwaśny i posiada silne właściwości nawilżające dzięki dużej ilości grup hydroksylowych w cząsteczce. Dodatkowo wzmacnia barierę naskórkową, ujędrnia skórę, działa antyoksydacyjnie oraz regulująco. Glukonolakton jest polecany w szczególności dla cery wrażliwej oraz trądzikowej. Nie powoduje takich efektów ubocznych jak pieczenie, łuszczenie czy zaczerwienienie skóry. Nie jest także fotouczulający, dlatego może być stosowany przez cały rok.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • drobny, biały proszek
  • bezzapachowy
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel