Geraniol

Nazwa INCI

Geraniol


Nazwa Zwyczajowa

Geraniol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik kompozycji zapachowej
Działanie w Kosmetyku

Związek terpenowy najczęściej występujący w wielu kompozycjach zapachowych. W największej ilości występuje w olejkach eterycznych z róży, geranium i cytrusowych. Działa odstraszająco na owady. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny lub jasnożółty
  • charakterystyczny zapach (kwiatowy, świeży)
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w olejach i alkoholu
Ograniczenia

Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel