Fructan

Nazwa INCI

Fructan


Nazwa Zwyczajowa

Fruktan


Funkcja w Kosmetyku

  • humektant
  • prebiotyk
  • składnik łagodzący


Działanie w Kosmetyku

Polisacharyd wykorzystywany w kosmetykach do skóry i włosów - daje przyjemne uczucie wygładzenia. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka. Poprawia poziom nawilżenia (wiąże wodę), działa przeciwzapalnie i łagodząco. Jest także prebiotykiem, czyli wpływa na wzmocnienie mikrobiomu skórnego, dzięki czemu zwiększa odporność na działanie czynników i patogenów zewnętrznych. Ułatwia rozprowadzanie oraz zapobiega wysychaniu produktu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel