Ferulic Acid

Nazwa INCI

Ferulic Acid


Nazwa Zwyczajowa

Kwas ferulowy


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • filtr UV
  • składnik przeciwzapalny


Działanie w Kosmetyku

Silny antyoksydant. Spowalnia procesy starzenia się skóry, poprzez redukcję wolnych rodników. Wpływa również na stabilizację witaminy C i E, dzięki temu potęguje ich właściwości oraz przedłuża aktywność. Kwas wchłania się do naskórka, ale nie wywołuje podrażnień. Absorbuje promieniowanie UV, przez co wspomaga ochronę przeciwsłoneczną w kosmetykach z filtrami UVA i UVB. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przyspiesza proces regeneracji naskórka.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • jasnożółty proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel