Eugenol

Nazwa INCI

Eugenol


Nazwa Zwyczajowa

Eugenol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik kompozycji zapachowej
  • składnik antyseptyczny


Działanie w Kosmetyku

Organiczny związek chemiczny z grupy terpenów. Jest składnikiem kompozycji zapachowej lub wchodzi w skład olejków eterycznych (goździkowego i cynamonowego). Wykazuje właściwości antyseptyczne i dezodoryzujące. Imituje zapach goździków. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwna lub żółta
  • ostry, korzenny zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu

Ogramnczenia

Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel