Ethylhexyl Stearate

Nazwa INCI

Ethylhexyl Stearate


Nazwa Zwyczajowa

Stearynian etyloheksylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk. Poprawia właściwości aplikacyjne, reguluje konsystencję, a także służy jako plastyfikator – zapobiega kruszeniu produktów stałych. W kosmetykach myjących dodawany jako substancja renatłuszczająca, czyli uzupełniająca lipidy wymywane w procesie mycia, zapobiega wysuszaniu skóry.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny lub żółtawy
  • Bezwonny
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel