Ethylhexyl Salicylate

Nazwa INCI

Ethylhexyl Salicylate


Nazwa Zwyczajowa

Octisalate


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV (UVB)


Działanie w Kosmetyku

Filtr organiczny (chemiczny), chroni skórę przed szkodliwym promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie UVB. Często używa się go wspomagająco z innymi filtrami np. z benzofenonami, ponieważ stosowany samodzielnie może mieć zbyt słabą ochronę. Wykazuje doskonałą stabilność, jest skutecznym rozpuszczalnikiem dla wielu stałych filtrów UV. Często stosowany jest w produktach wodoodpornych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w olejach
  • kwiatowy zapach

Ogramnczenia

Maksymalne dopuszczalne stężenie to 5%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel