Ethylhexyl Methoxycinnamate

Nazwa INCI

Ethylhexyl Methoxycinnamate


Nazwa Zwyczajowa

Metoksycynamonian Etyloheksylu / Oktinoksan


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UVB


Działanie w Kosmetyku

Filtr organiczny chroniący skórę oraz kosmetyk przed promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie UVB. Słabo rozpuszcza się w wodzie, dlatego też umieszcza się go w preparatach wodoodpornych, ponieważ dobrze utrzymuje się na skórze. Często zwiększa się stabilność i ogranicza wchłanianie tego związku poprzez technologię kapsułkowania. Zarzuty na temat jego działania na układ hormonalny nie zostały jak dotąd potwierdzone. .


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka ciecz
  • bezbarwny lub żółty
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w alkoholu
  • słabo rozpuszczalny w wodzie

Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia to 10%.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel