Ethyl Macadamiate

Nazwa INCI

Ethyl Macadamiate


Nazwa Zwyczajowa

Makadamian etylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient suchy pochodzący z orzechów makadamia. Stanowi naturalną alternatywę dla silikonów o niskiej lepkości, jednak nie jest lotny. Daje lekkie, jedwabiste i nietłuste wykończenie. Stosowany w kosmetykach do włosów ułatwia ich rozczesywanie, zmniejsza łamliwość, chroni przed wysoką temperaturą oraz wygładza i nadaje połysk. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Może być stosowany jako rozpuszczalnik innych substancji lipofilowych, najczęściej filtrów UV. Używany w kosmetykach kolorowych pomaga w rozpraszaniu pigmentów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • klarowny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel