Ethoxydiglycol

Nazwa INCI

Ethoxydiglycol


Nazwa Zwyczajowa

Eter monoetylowy glikolu dietylenowego


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • rozpuszczalnik
  • promotor przenikania


Działanie w Kosmetyku

Składnik przeznaczony głównie jako promotor przenikania, który wspomaga działanie składników aktywnych (np. kofeiny, retinolu lub DHA). Solubilizator – wspomaga rozpuszczanie trudno rozpuszczalnych składników (np. kompozycji zapachowych). Stosowany jest także w preparatach do farbowania włosów. Utrzymuje także wilgoć masy kosmetycznej i zmniejsza jej lepkość. Wykazuje niską toksyczność i jest uznany za bezpieczny stosowany w dopuszczalnych stężeniach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • lekki owocowy zapach
  • rozpuszczalny w wodzie
Ograniczenia

Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia:
  • w utleniających produktach do farbowania włosów 7%
  • w nieutleniających produktach do farbowania włosów 5%
  • w produktach spłukiwanych innych niż produkty do farbowania włosów 10%
  • w pozostałych produktach kosmetycznych innych niż w aerozolu 2,6%
  • w następujących produktach w aerozolu: czyste kompozycje zapachowe, produkty do włosów w aerozolu, antyperspiranty i dezodoranty 2.6%
  • składnik nie może być stosowany w produktach do oczu i higieny jamy ustnej.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel