Dimethylmethoxy Chromanol

Nazwa INCI

Dimethylmethoxy Chromanol


Nazwa Zwyczajowa

Lipochroman


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Nowoczesny, silny przeciwutleniacz, syntetyczny analog tokoferolu (wit. E), który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry. Wychwytuje różne rodzaje wolnych rodników (tlenowe, azotowe, karbonylowe), a także jest stabilny. Chroni skórę przed stresem oksydacyjnym i szkodliwymi zanieczyszczeniami powietrza. Zapobiega uszkodzeniom komórek, przebarwieniom i hamuje starzenie. Wykazuje silniejsze działanie przeciwutleniające niż inne znane antyoksydanty, np. BHT, witamina E czy kwas ferulowy.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - krystaliczny proszek
  • barwa biała do beżowej
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel