Dihydroxyacetone

Nazwa INCI

Dihydroxyacetone


Nazwa Zwyczajowa

Dihydroksyaceton (DHA)


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik barwiący skórę


Działanie w Kosmetyku

DHA reaguje z aminokwasami naskórka tworząc brązowe pigmenty (melanoidy) i daje efekt zabarwienia, opalenia skóry, dlatego jest głównie wykorzystywany w samoopalaczach. Może wydzielać się charakterystyczny zapach. Intensywność i odcień uzależnione są od różnych czynników takich jak grubość naskórka, pH, stężenia DHA w kosmetyku lub innych substancji zawartych w preparacie. Opalenizna utrzymuje się w zależności od szybkości naturalnego złuszczania naskórka i stosowania peelingów. Może lekko przesuszać skórę.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały krystaliczny proszek
  • słodki smak
  • dobrze rozpuszczalny w wodzie i etanolu
  • stabilny w pH 4-6


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel