Dicaprylyl Carbonate

Nazwa INCI

Dicaprylyl Carbonate


Nazwa Zwyczajowa

Węglan dioktylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient suchy pochodzenia naturalnego. Tworzy na powierzchni skóry ochronny film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco) i wzmacnia warstwę lipidową skóry. Poprawia właściwości sensoryczne i ułatwia aplikację produktów, a także rozpraszanie pigmentów. Zmiękcza skórę i pozostawia ją aksamitnie gładką bez uczucia tłustości. Jest alternatywą dla silikonów. Pełni również rolę solubilizatora, emulgatora i stabilizatora emulsji.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel