Dibutyl Adipate

Nazwa INCI

Dibutyl Adipate


Nazwa Zwyczajowa

Adypinian dibutylu


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • rozpuszczalnik
  • plastyfikator


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty, tworzy na powierzchni skóry warstwę okluzyjną, która ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Zmiękcza oraz zmniejsza kruchość i podatność na pękanie preparatów stałych. Poprawia właściwości aplikacyjne, ułatwia rozsmarowywanie, wygładza strukturę. Może być stosowany jako rozpuszczalnik innych substancji, najczęściej filtrów UV.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel