Cyclopentasiloxane

Nazwa INCI

Cyclopentasiloxane


Nazwa Zwyczajowa

Cyklopentasiloksan


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient suchy
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Silikon lotny – szybko odparowuje ze skóry ze względu na niskie ciepło parowania (nie daje uczucia chłodu). Dodany do kosmetyku poprawia jego właściwości aplikacyjne - rozsmarowywalność po skórze lub włosach, zmniejsza efekt tłustości oraz lepkości kosmetyku. Poprawia właściwości sensoryczne, pozostawia delikatną, jedwabistą warstwę, która odparowuje po pewnym czasie, wygładza strukturę skóry oraz włosów, zapobiega elektryzowaniu. Nie jest komedogenny ani obciążający i nie przenika przez naskórek. Stosowany w wielu kosmetykach, zarówno do pielęgnacji ciała jak i włosów, w preparatach do mycia, dezodorantach i antyperspirantach, a także w kosmetykach kolorowych. Może mieć negatywny wpływ na środowisko.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • bezzapachowy
  • lotny


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel