Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil

Nazwa INCI

Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z pestek dyni


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty o wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów, tokoferoli, a także witamin i minerałów. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany w kosmetykach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje działanie regenerujące, zmiękczające, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Polecany szczególnie do cery suchej, naczyniowej, a także dojrzałej. Nadaje się szczególnie do włosów wysokoporowatych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa zielono-brązowa, ciemny
  • charakterystyczny orzechowy zapach
  • niestabilny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel