Coco-Caprylate/Caprate

Nazwa INCI

Coco-Caprylate/Caprate


Nazwa Zwyczajowa

Coco-Caprylate/Caprate


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Jest stabilny i odporny na utlenianie, ponieważ nie zawiera w swojej strukturze wiązań wielokrotnych. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające i zmiękczające. Stosowany we wszystkich rodzajach kosmetyków, również myjących, w których pełni rolę renatłuszczającą, czyli uzupełniającą lipidy skórne (jest z nimi kompatybilny). Czasami dodawany do sztyftów, w których pełni rolę plastyfikatora. Niekiedy określany jako „silikon roślinny”, ponieważ poprawia właściwości sensoryczne oraz aplikacyjne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna ciecz
  • bezzapachowy


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Marzec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel