Cocamidopropyl Betaine

2020-03-18
Nazwa INCI

Cocamidopropyl Betaine


Nazwa Zwyczajowa

Kokamidopropylo betaina


Funkcja w Kosmetyku

  • surfaktant / środek powierzchniowo czynny
  • substancja pianotwórcza


Działanie w Kosmetyku

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Stosowana w łagodnych produktach myjących. Nie podrażnia, ale może ,,wymywać’’ lipidy z naskórka, wywołując suchość skóry. Tworzy tzw. micele mieszane. Aby zmniejszyć niekorzystne działanie wysuszające, jest często łączony z anionowymi środkami powierzchniowo czynnymi np. SLS. Dodatkowo łagodząc ich działanie drażniące oraz zwiększając lepkość masy. Dzięki właściwościom antystatycznym, zapobiega elektryzowaniu się włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • lepka, jasnożółta ciecz
  • rozpuszczalna w wodzie i alkoholu

Pozyskiwanie

Wytwarza się w reakcji 3-dimetyloaminopropyloaminy z kwasami tłuszczowymi z oleju kokosowego. Produktem reakcji jest kokamidopropylodimetyloamina. Następnie poddawana jest reakcji z monochlorooctanem sodu z wytworzeniem kokamidopropylo betainy.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel