Cocamide MEA

Nazwa INCI


Cocamide MEA


Nazwa Zwyczajowa


Dietyloamina kokamidu


Funkcja w Kosmetyku


  • surfaktant niejonowy
  • substancja pianotwórcza
  • emulgator O/W


Działanie w Kosmetyku


Jest to niejonowa substancja powierzchniowo czynna powstała na drodze reakcji oleju kokosowego z etanoloaminą. Znajduje zastosowanie w preparatach do mycia ciała, rąk, czy szamponach. Stabilizuje pianę oraz poprawia jej jakość. Jest emulgatorem typu O/W. Umożliwia połączenie się fazy wodnej i olejowej oraz poprawia trwałość emulsji. Stanowi również regulator lepkości, dzięki czemu umożliwia modyfikację konsystencji produktu kosmetycznego.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • substancja stała, krystaliczna
  • po stopieniu - lepki płyn
  • barwa od białej do brązowej



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel