Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract

Nazwa INCI

Citrus Limon (Lemon) Fruit Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z owoców cytryny


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik rozjaśniający
  • składnik zapachowy
  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty w polifenole, kwasy, cukry i witaminy o działaniu antyoksydacyjnym i rozjaśniającym. Czasami jest dodawany do produktów jako składnik zapachowy. Neutralizuje wolne rodniki, dzięki czemu hamuje procesy zapalne i starzenie skóry. Wyrównuje koloryt i wspomaga walkę z przebarwieniami. Poprawia wygląd zmęczonej skóry, działa odświeżająco oraz delikatnie złuszczająco. Działa ściągająco i zmniejsza widoczność „porów”, a także przeciwbakteryjnie, dzięki czemu nadaje się dobrze dla skór tłustych i trądzikowych. Polecany także przy skórach dojrzałych, poszarzałych i z przebarwieniami.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa beżowa
  • rozpuszczalny w wodzie
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel