Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil

Nazwa INCI

Citrus Aurantium Bergamia (Bergamot) Fruit Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olejek bergamotowy


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik zapachowy
  • składnik antyseptyczny


Działanie w Kosmetyku

Olejek eteryczny otrzymywany z owoców bergamotki. Wykazuje działanie antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Stosowany jest przede wszystkim w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowej - reguluje pracę gruczołów łojowych i przyspiesza gojenie. W kosmetykach do włosów i skóry głowy działa wzmacniająco oraz zapobiega ich wypadaniu. Wykazuje również działanie dezodorujące. Nadaje lub maskuje zapach kosmetyku. W formie nieprzetworzonej (z zawartością furanokumaryny) jest fototoksyczny i nie powinien być poddawany ekspozycji na światło słoneczne. Coraz częściej w kosmetykach stosuje jednak się olejek bergamotkowy „furanocoumarin free”.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa jasnozielona
  • charakterystyczny cytrusowy zapach
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel