Citrullus Lanatus (Watermelon) Seed Oil

Nazwa INCI

Citrullus Lanatus (Watermelon) Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z pestek arbuza


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (omega 3,6,9), witaminy (z grupy B, oraz A, E i C), a także minerały. Tworzy na powierzchni skóry i włosów film, który zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody (działa pośrednio nawilżająco), ale nie zostawia uczucia dużej tłustości. Stosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie zmiękczające, wygładzające, łagodzące i regenerujące. Dodatkowo działa antyoksydacyjnie i odbudowuje barierę lipidową skóry. Może być stosowany w kosmetykach do każdego rodzaju skóry, również tłustej i trądzikowej, a także w preparatach dla dzieci. Charakteryzuje się wysoką odpornością na jełczenie.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółta
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Kwiecień  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel