Citral

Nazwa INCI

Citral


Nazwa Zwyczajowa

Cytral


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik zapachowy
Działanie w Kosmetyku

Alifatyczny aldehyd z grupy terpenów, który występuje w wielu kompozycjach zapachowych. Oprócz tego może pełnić też funkcję maskującą nieprzyjemne zapachy innych surowców (imituje zapach cytryny). W największej ilości występuje w olejkach cytrusowych. Cytral jest mieszaniną 2 form: cytral A (geranial) i cytral Z (neral). Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa jasnożółta
  • zapach cytrynowy
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w olejach i alkoholu
Ograniczenia

Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel