Chlorphenesin

Nazwa INCI


Chlorphenesin


Nazwa Zwyczajowa


Chlorofenezyna


Funkcja w Kosmetyku


  • konserwant


Działanie w Kosmetyku


Substancja konserwująca. Wykazuje działanie przeciwdrobnoustrojowe. Charakteryzuje się skutecznością wobec bakterii, grzybów, pleśni i drożdży. Chroni kosmetyk przed ich rozwojem i przetrwaniem. Przedłuża trwałość masy kosmetycznej na etapie produkcji, przechowywania oraz zapobiega wtórnym nadkażeniom produktu podczas użytkowania.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • krystaliczny proszek
  • barwa biała lub szara
  • rozpuszczalny w wodzie i glicerolu


Ograniczenia


Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia:
  • Dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,3%.



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Luty  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel