Cetrimonium Chloride

Nazwa INCI

Cetrimonium Chloride


Nazwa Zwyczajowa

Chlorek cetylotrójmetyloamoniowy


Funkcja w Kosmetyku

  • antystatyk
  • środek powierzchniowo czynny
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Kationowy środek powierzchniowo czynny stosowany głównie w produktach do włosów. Wykazuje działanie antystatyczne, zapobiega puszeniu, elektryzowaniu i plątaniu się włosów, a także ułatwia ich rozczesywanie. Zmiękcza, wygładza i nadaje połysk włosom. Posiada właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów, dzięki czemu przedłuża przydatność i stabilność kosmetyku.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w wodzie
Ograniczenia
Składnik dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu:
  • 2,5% w spłukiwanych produktach do włosów
  • 1% w niespłukiwanych produktach do włosów
  • 0,5% w niespłukiwanych produktach do twarzy


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

    Polecane

    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel