Ceramide NP

Nazwa INCI

Ceramide NP


Nazwa Zwyczajowa

Ceramid NP, Ceramid 3


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik odbudowujący
  • składnik ochronny


Działanie w Kosmetyku

Jest to składnik, który występuje także naturalnie w cemencie międzykomórkowym naskórka. Zastosowany w kosmetykach wzmacnia barierę hydrolipidową i odbudowuje ją, dzięki czemu poprawia się poziom nawilżenia skóry. Działa regenerująco i hamuje nadmierną ucieczkę wody z naskórka. Chroni przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak wiatr czy mróz. Uzupełnia lipidy naskórka, których ilość zmniejsza się wraz z wiekiem, a także które mogą nie być wytwarzane w odpowiedniej ilości np. przy skórze suchej czy odwodnionej. Wskazany także przy wysuszających kuracjach dermatologicznych i po zabiegach. Wykorzystywany czasem w kosmetykach do włosów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel