Cera Alba

2020-03-18
Nazwa INCI

Cera Alba


Nazwa Zwyczajowa

Wosk pszczeli (bielony)


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • substancja kondycjonująca
  • koemulgator W/O (HLB=12)
  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przecibakteryjny
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Ma właściwości odżywcze oraz przyśpieszające procesy regeneracji skóry. Wykorzystywany w produktach do pielęgnacji włosów, skóry i ust. Po aplikacji pozostawia film, ale nie jest komedogenny. Zapobiega rozwarstwianiu emulsji oraz zwiększa lepkość mas kosmetycznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • białe lub lekko żółte płatki/granulki
  • rozpuszczalne w tłuszczach i alkoholu (pow. 60°C)

Pozyskiwanie

Naturalny wosk produkowany przez pszczoły. Bielony za pomocą światła słonecznego lub chemicznie np. za pomocą wody utlenionej.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel