Centaurea Cyanus (Cornflower) Flower Water

Nazwa INCI

Centaurea Cyanus (Cornflower) Flower Water


Nazwa Zwyczajowa

Hydrolat bławatkowy


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant
  • składnik łagodzący
  • składnik tonizujący


Działanie w Kosmetyku

Hydrolat bławatkowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, łagodzące, kojące i przeciwzapalne. Wspomaga gojenie drobnych ran, stanów zapalnych, zmniejsza również zaczerwienienia i obrzęki. Ma właściwości przeciwłupieżowe. Szczególnie polecany jest w pielęgnacji cery wrażliwej, suchej, skłonnej do podrażnień i trądziku różowatego, a także w kosmetykach przeznaczonych do okolicy oczu. Jeśli posiada odpowiednie pH, może być stosowany jako tonik.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwna
  • charakterystyczny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Nowości

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel