Caprylyl Methicone

Nazwa INCI

Caprylyl Methicone


Nazwa Zwyczajowa

Metikon kaprylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik dyspergujący


Działanie w Kosmetyku

Syntetyczny emolient suchy (silikon). Tworzy na powierzchni skóry ochronny film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka. Stosowany jest jako środek zmiękczający, zwilżający oraz dyspergator pigmentów w kosmetykach kolorowych i preparatach przeciwsłonecznych. Zmniejsza lepkość i tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne. Po zastosowaniu struktura skóry jest bardzo wygładzona.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • przezroczysta ciecz
  • bezbarwny
  • rozpuszczalny w etanolu i tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel