Capryloyl Salicylic Acid

Nazwa INCI


Capryloyl Salicylic Acid


Nazwa Zwyczajowa


Kwas lipohydroksylowy/Kwas LHA


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik keratolityczny
  • składnik antybakteryjny


Działanie w Kosmetyku


Pochodna kwasu salicylowego, powstała w wyniku połączenia tego kwasu BHA z łańcuchem lipidowym. Ta konfiguracja pozwala na zachowanie właściwości kwasu salicylowego, z jednoczesnym ograniczeniem potencjału drażniącego. Wynika to z większej cząsteczki, która wolniej penetruje naskórek. Kwas LHA stymuluje odnowę naskórka, reguluje keratynizację i jest skuteczny przy problemach z zaskórnikami oraz nadmierną produkcją sebum. Działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie, wspomaga wyciszanie wyprysków. Polecany w pielęgnacji skór tłustych, mieszanych i problematycznych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • biały, drobny proszek
  • optymalna wartość pH jest równa 3
  • rozpuszczalny w olejach i alkoholu



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel