Capryloyl Glycine

Nazwa INCI

Capryloyl Glycine


Nazwa Zwyczajowa

Lipoglicyna


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik nawilżający
  • składnik przeciwłupieżowy
  • składnik przeciwbakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Lipoglicyna to aminokwas lipidowy. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne, ogranicza wydzielanie sebum, zapobiega nadmiernemu rogowaceniu komórek naskórka, a także pozwala utrzymać prawidłowe pH skóry. Wykazuje również działanie przeciwstarzeniowe, stymuluje syntezę kolagenu, poprawia napięcie i nawilżenie skóry. Lipoglicyna ogranicza rozmnażanie mikroorganizmów odpowiedzialnych za powstawania łupieżu. Może być także stosowana w dezodorantach, ponieważ hamuje rozwój bakterii odpowiadających za nieprzyjemny zapach. Pozwala na formułowanie preparatów z niskim stężeniem konserwantów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w olejach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel