Calendula Officinalis Flower Extract

Nazwa INCI

Calendula Officinalis Flower Extract


Nazwa Zwyczajowa

Ekstrakt z kwiatów nagietka


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik regenerujący
  • składnik przeciwzapalny
  • składnik przeciwbakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Ekstrakt bogaty w karotenoidy, flawonoidy, śluzy oraz olejki. Wykazuje działanie przeciwzapalne, wspomaga regenerację (ziarninowanie), łagodzi zaczerwienienia. Stosowany głównie w preparatach po opalaniu, do skóry trądzikowej, zaczerwienionej, na oparzenia i ukąszenia owadów. Przyspiesza gojenie drobnych ran, a także działa lekko ściągająco i przeciwdrobnoustrojowo. Często spotykany jest również jako składnik kosmetyków dla dzieci – łagodzi wysypki, problemy w okolicy pieluszkowej i świąd.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • barwa żółta
  • rozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel