Caffeine

Nazwa INCI

Caffeine


Nazwa Zwyczajowa

Kofeina


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik antyoksydacyjny
  • składnik poprawiający mikrokrążenie


Działanie w Kosmetyku

Kofeina poprawia cyrkulację, dzięki czemu zwiększa działanie innych składników zawartych w preparacie. Dodatkowo zapobiega tworzeniu nowych naczyń włosowatych, np. w obrębie stanu zapalnego (zmniejsza zaczerwienienie). Wpływa także korzystnie na koloryt cery i działa antyoksydacyjnie. Często wykorzystywany składnik w kosmetykach anti-aging oraz w kosmetykach pod oczy. Zmniejsza opuchnięcia i rozjaśnia cienie pod oczami. Można także spotkać kofeinę w produktach do skóry głowy jako substancja wzmacniająca, hamująca wypadanie włosów i przyspieszająca ich porost.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe – proszek
  • biały
  • gorzki smak


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel