C13-15 Alkane

Nazwa INCI

C13-15 Alkane


Nazwa Zwyczajowa

Skwalan Light


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Lekki emolient pochodzenia naturalnego (trzcina cukrowa). Tworzy na powierzchni skóry delikatny film, który ogranicza przeznaskórkową utratę wody. Jest mniejszą formą skwalanu (mniejsza cząsteczka, szybciej się wchłania). Stanowi naturalną alternatywę dla silikonów. Nie daje efektu tłustości i nie obciąża skóry. Zwiększa przenikanie składników aktywnych, poprawia właściwości sensoryczne i może być stosowany jako środek dyspergujący dla mineralnych filtrów UV i pigmentów. Ułatwia również równomierną aplikację szminek i podkładów. Regeneruje, łagodzi podrażnienia oraz przynosi ulgę suchej i popękanej skórze.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz o jasnożółtej barwie
  • rozpuszczalny w olejach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Wrzesień  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel