C12-15 Alkyl Benzoate

Nazwa INCI

C12-15 Alkyl Benzoate


Nazwa Zwyczajowa

Ester kwasu benzoesowego i alkoholi C12-15


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • składnik przeciwbakteryjny


Działanie w Kosmetyku

Emolient suchy. Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Stosowany jest jako środek zmiękczający, wygładzający, dyspergator pigmentów w kosmetykach kolorowych i produktach przeciwsłonecznych. Jest bardzo dobrym rozpuszczalnikiem dla lipofilowych składników aktywnych i filtrów UV. Zmniejsza lepkość i tłustość kosmetyków oraz poprawia ich właściwości aplikacyjne – zapewnia jedwabiste wykończenie i gładkość. Wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • bezbarwny
  • bezwonny
  • rozpuszczalny w tłuszczach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel