Butyrospermum Parkii (Shea) Butter

Nazwa INCI

Butyrospermum Parkii (Shea) Butter


Nazwa Zwyczajowa

Masło Shea, Masło Karite


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient
  • modyfikator reologii


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Może być komedogenne, jednak jest to kwestia indywidualna. Stosowane w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów ma działanie natłuszczające, wygładzające, zmiękczające i nadające połysk.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • plastyczne
  • barwa żółta lub biała
  • temperatura topnienia ok. 36°C


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Maj  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel