Borago Officinalis Seed Oil

Nazwa INCI

Borago Officinalis Seed Oil


Nazwa Zwyczajowa

Olej z nasion ogórecznika lekarskiego


Funkcja w Kosmetyku

  • emolient


Działanie w Kosmetyku

Emolient tłusty o wysokiej zawartości kwasu gamma-linolenowego. Wykazuje działanie regenerujące, przeciwzapalne, łagodzące i ujędrniające. Wzmacnia barierę lipidową naskórka i poprawia poziom nawilżenia. Tworzy na skórze film, który ogranicza nadmierne odparowywanie wody z naskórka (działa pośrednio nawilżająco). Nie daje wrażenia dużej tłustości. Dodatkowo posiada właściwości zmniejszające świąd skóry i podrażnienie. Stosowany jest w kosmetykach do cery suchej, wrażliwej i trądzikowej.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • oleista ciecz
  • barwa żółtawa
  • charakterystyczny zapach
  • nierozpuszczalny w wodzie


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel