Benzyl Salicylate

Nazwa INCI


Benzyl Salicylate


Nazwa Zwyczajowa


Salicylan benzylu


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik kompozycji zapachowych
  • składnik maskujący


Działanie w Kosmetyku


Ester benzoesowy, stosowany jako składnik kompozycji zapchowych oraz składnik maskujący zapachy nieporządane. Posiada słodki, kwiatowy zapach. Znajduje zastosowanie w produkcji kosmetyków oraz wyrobów perfumeryjnych. Może wywoływać reakcje alergiczne.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • ciecz
  • bezbarwny
  • kwiatowy zapach
  • słabo rozpuszczalny w wodzie

Ograniczenia


Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001 % w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01 % w produkcie spłukiwanym



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2023
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel