Benzyl Cinnamate

Nazwa INCI


Benzyl Cinnamate


Nazwa Zwyczajowa


Cynamonian benzylu


Funkcja w Kosmetyku


  • składnik kompozycji zapachowej


Działanie w Kosmetyku


Ester alkoholu benzylowego i kwasu cynamonowego. Stosowany przede wszystkim jako składnik perfum i kosmetyków, ponieważ ma przyjemny zapach i pozwala na utrzymanie trwałości zapachu na skórze. Jest również stosowany jako środek konserwujący w kosmetykach. Może mieć właściwości alergizujące, dlatego w przypadku przekroczenia określonego stężenia umieszcza się go w składzie INCI.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • bezbarwne kryształki
  • słodki zapach
  • rozpuszczalny w alkoholu
  • nierozpuszczalny w wodzie


Ograniczenia


Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: Obecność substancji musi być uwzględniona w wykazie składników, gdy jej stężenie przekracza:
  • 0,001% w produkcie niespłukiwanym
  • 0,01% w produkcie spłukiwanym



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Marzec  2023

Newsletter Cosibella

Pielęgnacyjne checklisty, eksperckie porady, beauty nowości - prosto na maila!

pixel