Benzyl Alcohol

2020-03-12
Nazwa INCI

Benzyl Alcohol


Nazwa Zwyczajowa

Alkohol Benzylowy


Funkcja w Kosmetyku

  • substancja zapachowa
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Hamuje namnażanie drobnoustrojów, dzięki temu ma właściwości konserwujące. Jest również dodawany do kompozycji zapachowych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • bezbarwna, lepka ciecz o zapachu jaśminu
  • rozpuszczalna w alkoholu

Pozyskiwanie

Wytwarzany przemysłowo z toluenu. Pozyskiwany również naturalnie. Powszechnie występuje w owocach, kwiatach oraz herbacie.


Ograniczenia
Maksymalne stężenie 1%. Jeśli jest użyty do celów innych niż zahamowanie rozwoju drobnoustrojów, to cel musi wynikać z prezentacji produktu. Wyjątkiem jest sytuacja gdy stężenie nie przekracza 0,001 % w produkcie niespłukiwanym i 0,01 % w produkcie spłukiwanym. Wówczas składnik nie musi być uwzględniany w składzie.
Pokaż więcej wpisów z Marzec 2020
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel