Benzophenone-3

Nazwa INCI

Benzophenone-3


Nazwa Zwyczajowa

Benzofenon, Oxybenzon


Funkcja w Kosmetyku

  • filtr UV (UVB, UVA II krótkie)


Działanie w Kosmetyku

Filtr organiczny chroniący skórę oraz kosmetyk przed promieniowaniem ultrafioletowym w zakresie UVB i UVA. Benzofenony są substancjami, które mogą działać uczulająco na skórę (zawierają grupę karbonylową, która jest fotoreaktywna), jednak jest to reakcja indywidualna. Według badań mogą wykazywać także słabe działanie na układ hormonalny, jednak dotyczy to dużych ilości filtra wraz z reaplikacją przez wiele lat. Według aktualnych badań stosowanie benzofenonu w dozwolonych stężeniach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, a ma jedynie potencjał alergizujący.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub lekko żółty proszek
  • rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych
  • nierozpuszczalny w wodzie

Ograniczenia
Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia do 6% w kosmetykach promieniochronnych. Nie więcej niż 0,5 % na potrzeby ochrony samego produktu przed wpływem UV.


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Czerwiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel