Benzoic Acid

Nazwa INCI


Benzoic Acid


Nazwa Zwyczajowa


Kwas benzoesowy


Funkcja w Kosmetyku


  • konserwant


Działanie w Kosmetyku


Substancja konserwująca. Jej zadaniem jest ochrona kosmetyku przed rozwojem mikroorganizmów. Chroni produkt przed nadkażeniem bakteryjnym w trakcie codziennego stosowania, na przykład podczas aplikacji produktu.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne


  • białe kryształy
  • słabo rozpuszczalny w wodzie


Ograniczenia


  • W produktach spłukiwanych z wyjątkiem preparatów do jamy ustnej: do 2,5% w przeliczeniu na kwas
  • W produktach niespłukiwanych: do 0,5% (w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy)



Powrót do Cosipedii

Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2022
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel