Benzalkonium Chloride

Nazwa INCI

Benzalkonium Chloride


Nazwa Zwyczajowa

Chlorek benzalkonium


Funkcja w Kosmetyku

  • konserwant
  • antystatyk
  • kationowy SPC


Działanie w Kosmetyku

Kationowy środek powierzchniowo czynny, który nie posiada właściwości myjących i słabo się pieni. Zawiera ładunek dodatni, dlatego oddziałuje z powierzchnią skóry i włosów (o ujemnym ładunku) działając antystatycznie (zmniejsza elektryzowanie) i kondycjonująco. Daje uczucie jedwabistości. Ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Dodawany jest często do szamponów do włosów i do dezodorantów.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • biały lub żółtawy proszek
  • rozpuszczalny w wodzie i etanolu
  • gorzki smak
  • delikatny zapach


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Lipiec  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel