Behentrimonium Chloride

Nazwa INCI

Behentrimonium Chloride


Nazwa Zwyczajowa

Chlorek dokozylotrójmetyloamoniowy


Funkcja w Kosmetyku

  • antystatyk
  • środek powierzchniowo czynny
  • konserwant


Działanie w Kosmetyku

Kationowy środek powierzchniowo czynny stosowany głównie w produktach do włosów. Wykazuje działanie antystatyczne, zapobiega puszeniu, elektryzowaniu i plątaniu się włosów, a także ułatwia ich rozczesywanie. Zmiękcza, wygładza i nadaje włosom połysk. Posiada właściwości hamujące rozwój mikroorganizmów, dzięki czemu przedłuża przydatność i stabilność kosmetyku.



  • ciało stałe – płatki lub granulki
  • barwa biała
  • rozpuszczalne w tłuszczach
Ograniczenia
Składnik dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu:
  • 5% w spłukiwanych produktach do włosów
  • 3% w niespłukiwanych produktach do włosów
  • 3% w niespłukiwanych produktach do twarzy


    Powrót do Cosipedii
    Pokaż więcej wpisów z Styczeń  2021

    Polecane

    Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
    Zamknij
    pixel