Bakuchiol

Nazwa INCI

Bakuchiol


Nazwa Zwyczajowa

Bakuchiol


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzmarszczkowy
  • składnik antyoksydacyjny
  • składnik przeciwtrądzikowy


Działanie w Kosmetyku

Bakuchiol określany jest roślinną wersją retinolu. Działa antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, reguluje wydzielanie sebum i wspomaga walkę z trądzikiem. Wygładza strukturę skóry, ujędrnia ją, zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek, zapobiega degradacji kolagenu i elastyny i tym samym zmniejsza oznaki starzenia. Często polecany jest dla osób, które nie mogą używać retinoidów. Jest bezpieczny do stosowania w ciąży. Działa łagodniej od retinolu, nie wywołuje tylu efektów ubocznych, takich jak np. łuszczenie. Przy bardzo wrażliwych skórach może jednak wywoływać zaczerwienienie lub swędzenie, szczególnie przy dłuższym stosowaniu. Polecany szczególnie przy skórach trądzikowych, tłustych i dojrzałych.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciecz
  • barwa jasnożółta lub jasnoczerwona
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Listopad  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel