BHT

Nazwa INCI

BHT


Nazwa Zwyczajowa

Butylowany hydroksytoluen


Funkcja w Kosmetyku

  • antyoksydant


Działanie w Kosmetyku

Działa antyoksydacyjnie i stosowany jest w celu zapobiegania procesom utleniania zachodzącym w kosmetykach. Chroni tym samym przed psuciem, jełczeniem, zmianami zapachu i konsystencji, które mogłyby zachodzić w produkcie pod wpływem powietrza i światła. Przedłuża trwałość i przydatność do użycia kosmetyku. Panel ekspertów CIR ocenił składnik jako bezpieczny do stosowania w kosmetykach.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe
  • barwa biała lub żółta
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w tłuszczach i alkoholu


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Sierpień  2020
Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel