Asiaticoside

Nazwa INCI

Asiaticoside


Nazwa Zwyczajowa

Azjatykozyd


Funkcja w Kosmetyku

  • składnik przeciwzapalny
  • składnik antybakteryjny
  • składnik przeciwzmarszczkowy


Działanie w Kosmetyku

Azjatykozyd to triterpenowa saponina wyizolowana z wąkroty azjatyckiej. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwrodnikowe i przeciwobrzękowe. Działa przeciwzmarszczkowo poprzez hamowanie aktywności kolagenazy oraz pobudzania syntezy kolagenu typu I. Przyspiesza regenerację skóry oraz gojenie się ran i zmian skórnych, stymuluje również ziarninowanie i bliznowacenie. Zwiększa syntezę glikozaminoglikanów, w tym kwasu hialuronowego poprawiając nawilżenie skóry. Dzięki swoim właściwościom znajduje zastosowanie w kosmetykach do cery trądzikowej i problematycznej, a także anti-age.


Właściwości Fizyczno-Chemiczne

  • ciało stałe - proszek
  • barwa biała
  • nierozpuszczalny w wodzie
  • rozpuszczalny w alkoholu i glikolu propylenowym


Powrót do Cosipedii
Pokaż więcej wpisów z Październik  2020

Polecane

Aby zapewnić Ci jak najlepsze wrażenia z robienia zakupów na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookie. Korzystając z naszych usług akceptujesz ich używanie. Więcej na ich temat możesz dowiedzieć się z polityki prywatności.
Zamknij
pixel